Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szavazás
Házhozszállítás

Cikkek, írások, energiatakarékos fűtésrendszerekről
2019.07.04 10:38

Tények és tévhitek az infra fűtőfilmről

Félrebeszélés mentes válaszok az infrafűtőfilmről és társairól.

Ebben a cikkben tisztázok pár olyan pletykát, ami a köztudatban kering.
Érdemes elolvasnod, mert többségüknek van valóság alapja. Ha gondolkozol elektromos fűtésen, akkor a végleges jó döntéshez kihagyhatatlan ennek az írásnak az elolvasása.

Ideje tiszta vizet önteni a pohárba

Ennyire sok tévhit és félremagyarázás jelenleg talán sehol sincs a fűtésrendszerek háza táján, mint ami az elektromos padlófűtések, azon belül is a fűtőfilmes megoldások területén vannak. 

Rengeteget kutattam azután, hogy ezek a tévhitek miből adódnak. Három fő okot találtam.
 

Aki félre akar vezetni téged, az: 

 • Másik fajta fűtésrendszerben érdekelt és ezért minden áron, minden eszközt bevetve a fűtőfilmes fűtés rossz hírét kelti. Ismerősök körében, fórumokon, nem riadva vissza a téves adatok, tények közlésétől sem.
   
 • Nem hozzá értő, de ismerősöktől, vagy internetről beszerzett fél vagy téves információk alapján, terjeszti a termékkel kapcsolatos valótlan dolgokat. Ők az önjelölt szakértők.
   
 • Csak fűtőfilmes fűtésmegoldásban érdekelt és a jobb eladás reményében a terméket nem létező előnyökkel ruházza fel. Szakmabeliek, mégis a legnagyobb kárt okozzák azoknak a szakembereknek, akik becsületes,  korrekt módon foglalkoznak elektromos fűtésekkel.


Legnagyobb tévhitek:

 1. A fűtőfilmmel az új ház nem kap lakhatási engedélyt 
  Sajnos elektromos fűtések esetén, a magyar szabályozás 2,5-ös szorzóval büntet. ami azt jelenti, hogy az energetikai tanúsítványt ez olyan mértékben leronthatja, hogy a kapott kategória már nem felel meg a 2019-es elvárásoknak.
  Megoldás: A beruházásnál megspórolt akár több millió forintot napelem rendszerre kell költeni. Egy 100m2 háznál, a hagyományos fűtésekhez képest megtakarított pénzből könnyedén zéró fűtésköltséget lehet varázsolni, ami pedig az energetikai tanúsítványt is pozitív irányba tolja.
  Ha kevesebb pénzt szeretnénk költeni, akkor egy fűtésre optimalizált klíma a megoldás. Ezt egyrészt 30-40%-al csökkenti az össz. fűtésköltséget, másrészt kiemelkedően jó energetikai tanúsítvány a végeredmény, mivel megújuló energiának számít. Ahogy a napelem is.
   
 2. A fűtőfilm csak kiegészítő fűtésnek jó. 
  Részben igaz. Régi építésű, gyengén hőszigetelt házakban valóban komfortnövelő, kiegészítő fűtésként érdemes használni. De újépítésű, a mai szabványnak megfelelően hőszigetelt házaknál, egyértelműen fő fűtésként kell rá gondolni. Főleg a 120m2 alatti alapterületű házaknál nincs is jobb megoldás, mint az elektromos padlófűtés valamelyik, (pl.: fűtőfilmes) fajtája. Új építésnél nem érdemes hagyományos központi fűtéssel kombinálni. Napelemmel és klimás fűtéssel viszont kifejezetten ajánlott. 
   
 3. Csak fűtőfilmmel nem lehet kifűteni egy házat. Fázni foguk 
  EZ NEM IGAZ. A kínálatunkban van 65W/m2-től egészen 400W/m2 teljesítményű fóliáig. Az utóbbi olyan nagy teljesítmény, hogy akkor is kifűtené a házat, ha lyukas lenne a tető, vagy nyitva felejtenénk a bejárati ajtót. Az új építésű, jól szigetelt házakat a legkisebb teljesítményű (65W/m2) fűtőfilm is tökéletsen kifűtí, a rendkívül magas hatásfoknak köszönhetően 4. A fűtőfilm sokat fogyaszt:
  Ez csak első ránézésre igaz. A fűtőfilm, ha jól van telepítve, a legtakarékosabb elektromos fűtésmód. Árammal fűteni kényelmes, probléma mentes, azonban  az áram nem olcsó. Ezért önmagában fűtőfilmmel fűteni egy házat drágább lesz, mint egy modern, tökéletes hőszivattyús, vagy gázfűtéses megoldással. A fűtőfilm előnyét máshol kell keresni. Egyrészt a fűtőfilmes padlófűtés, vagy más elektromos fűtésmódok, karbantartás mentesek. Nincs kötelező karbantartás, és szerelőt sem kell hosszú évekig hívni. Ez több tíz ezer forint spórolás évente. Ehhez jön még a telepítés kedvező ára, ami több millió forint megtakarítást jelent és egy új építésű 100m2 körüli háznál 10-15 évre fedezi a fűtésköltséget. De ha ezt a pénzt napelemre költjük, akkor máris kevesebb lesz a fogyasztásunk, mint egy hőszivattyús, vagy gázfűtéses megoldásnál. Sőt ez könnyen 0 forintos fűtésköltséget jelenthet. Tehát okosan átgondolva és megtervezve,a fűtőfilm nem hogy sokat fogyaszt, hanem a legtakarékosabb megoldás lehet.
   
 5. A fűtőfilm kevesebbet fogyaszt mint a hagyományos fűtésmegoldások:
  Ezt általában kalmár szellemű kereskedők terjesztik. Próbálják boldog, boldogtalannak eladni a fűtőfilmet és nem riadnak vissza a különböző valótlan állításoktól sem. Persze csak az Ő fűtőfilmjük olyan jó, hogy a fizikát is meghazudtolja.
  Ha ez igaz lenne, ki a franc köttetné be drágán a gázfűtést, hogy aztán a szénmonoxidtól, meg robbanástól rettegjen, amikor egy elektromos padlófűtés minden téren előnyösebb.
  Majdnem minden téren. Egyszerűbb, olcsóbb telepíteni, strapabíróbb, karbantartás mentes. De önmagában az üzemeltetés valamivel drágább, mint a hagyományos társaiké. Hogy mit kell tenni, hogy mégis energiatakarékos legyen, arról pár sorral feljebb olvashatsz. 
   
 6. Úgy melegít mint a nap. Csak a tárgyakat melegíti a levegőt nem, mert infra. 
  Elterjedt, hogy infra fűtés, de az igazság az, hogy nevezhetjük fűtőfóliának, infrafilmnek, meg intelligensnek, ez nem infra fűtés. Itt jegyezném meg, hogy az infra panel valamivel több infra sugarat ad ki, de az sem nevezhető infra fűtésnek, mert csak egy kis százalékban közvetíti így a hőt. A 6cm aljzat beton alá telepített fűtőfilm, még ha termel is, nem fog átjönni a betonon, de a laminált padlón sem az infrasugár. Annyit ezért vígasztalásként elmondok, hogy ezzel hátrány senkit sem ér, mert valódi infrafűtéssel nagyon nem lenne komfortos fűteni egy házat. De ezt majd egy hosszabb cikkben kifejtem. Addig is az oldalunkon zárójelben használjuk az infra szót.
   
 7. A fűtőfilmek, fűtőfóliák brutális elektroszmogot termelnek
  Na ez az egyik legnagyobb hazugság. Tévhitnek nem nevezném, mert ezt szándékosan terjesztette el valaki, akinek más fűtésrendszerekben van érdekeltsége és a fűtőfilm konkurenciát jelent a termékei számára.  Aztán sajnos sokan úgy elhitték a valótlan állításokat, hogy utána sem néztek az igazságnak.
  Az Igazság: Az alacsony frekvenciás elektroszmogot 20 éve intenzíven vizsgálják és a mai napig nem találtak bizonyítékot, az egészség károsító hatásra. Ennek ellenére meghatároztak egy egész Európában egységes egészségügyi határértéket, ami alatt teljesen biztosak abban, hogy az alacsonyfrekvenciás elektroszmog nincs hatással a szervezetünkre.
  A legdurvább mérések alapján is a fűtőfilm ennek az Európai egészségügyi határértéknek a felét sem éri el. Tehát nem igaz, hogy brutális elektroszmogot termel a fűtőfilm. 8. Le lehet rakni házilag is 
  Igen mi is hallottuk. A legtöbb helyen, ahol panaszkodnak a fűtőfilmre, ott vagy házilag Youtube videó alapján lett telepítve, vagy nem erre specializálódott szakember telepítette a
  rendszert. Ahhoz, hogy hosszú évekig úgy működjön, ahogy azt megálmodtuk, elképzeltük, ahhoz nem csak pár csatlakozót meg vezetéket kell összeszerelni. Érteni kell a villanyszereléshez, de az energetikához is. Különben vagy nagy fogyasztás, vagy gyenge fűtés, de még a meghibásodás is előfordulhat. Hívtak olyan házhoz, ahol kigyulladt a fűtőfilm. Mondták, hogy mindent úgy csináltak, ahogy a videóban látták. Jól megválasztott teljesítmény és szakszerű telepítésnél kizárt, hogy ilyen előforduljon. De egy fűtésrendszert nem lehet Youtube videó alapján telepíteni, mert hatalmas baj lehet a vége.
   

Ha szeretnéd profikra bízni a telepítést, akkor keress meg minket
Saját raktárkészlet, kedvező árak, gyors, rugalmas hozzáállás, sok ezer m2 tapasztalat.

 

Köszönöm a figyelmet:
Kiss Gábor