Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szavazás
Házhozszállítás

Cikkek, írások, energiatakarékos fűtésrendszerekről
2020.01.02 09:44

MI a különbség, téliesített és a fűtésre optimalizált klíma között?

Te tudod, mi a különbség
a fűtésre optimalizált klíma és a csak téliesített között? 
Ebből a cikkből minden számodra fontos infót megtudhatsz

 

Te sem tudod mi a különbség a téliesített,
a fűtésre optimalizált és a hagyományos klíma között?

 

Gree klíma szerelés Sopron

 

 

Ez a kérdés rengetegszer felmerül különböző fórumokon, de a megrendelők csak ritkán kapnak rá választ, vagy nagyon sok esetben a hozzá nem értő laikusok adják, mondják meg a frankót.

Az egyik gyöngyszem, amit hallottam, hogy: inverterest kell venni, mert azzal lehet fűteni.
Csak szólok, évek óta nem szabad forgalomba helyezni NEM Inverteres (on-off) klímát.
Tehát csak inverteresset tudsz vásárolni.

A legtöbb írásomnak az elsődleges célja, hogy tudj jó döntéseket hozni. Jó döntést csak alapvető tudás birtokában lehet. Nem kell tudnod a hűtőközeg elpárolgási hőmérsékletét.
Nem is foglak ilyen szakmai jellegű szöveggel untatni.

Klímával szeretnél fűteni? De nem tudod, hogy mivel tud többet egy fél milliós klíma, mint egy 250 ezer forintos? Tarts velem és a cikk végére érteni fogod a különbséget.

 

Normál inverteres klímák,
pl.: Gree Lomo+

-15C fokig lehet velük fűteni, hivatalosan. Ugyan azt a technológiát alkalmazzák, mint a téliesített társaik, de nincs bennük tálca és karter fűtés.
A tálca fűtés hiánya miatt nagy hidegben kültéri egység aljában felhalmozódhat a jég és ez a gép meghibásodásához vezethet, de ez nem jellemző.  Az én hőszivattyúm egész télen fűt, nincs benne tálca fűtés és mégsincs jég az aljában. Viszont van benne karterfűtés, ami sokkal fontosabb a téli használathoz.

Téliesített klímák,
pl.: Gree Comfort X, Gree Amber

-20C fokig lehet velük fűteni. Ami a lényeges, van bennük tálca és karterfűtés, amiből az utóbbi a lényeges. A karter fűtés előmelegíti a kültéri egység kompresszorában az olajat.
Akkor működik, amikor nem megy a klíma.
Erre azért van szükség, mert ha nagy hidegben, (-10C fok) elindul a klíma, a kompresszor aljában pedig még hideg, dermedt az olaj, akkor nagyon hamar „olajütés” (szakkifejezés) lehet a vége, ami a kompresszor váratlan és hirtelen tönkremenetelét okozza.
Tehát a téliesített klímáknak nem jobb a hatásfoka, de biztonságosabb a téli üzemeltetése.

Fűtésre optimalizált klímák,
pl.:
PANASONIC Nordic Etherea
-35C fokig lehet velük fűteni és -15 vagy -20C fokig is képesek megőrizni a névleges teljesítményüket. Ráadásul a fűtési hatékonyságuk, a COP értékük is sokkal jobb.
Hogy miért van ez Így? Leírom konyhanyelven. 
A Klíma kültéri és beltéri egysége között, két csövön áramlik a hűtőközeg. A vékony csőben folyadék, a vastag csőben pedig ugyan az a hűtőközeg, gáz halmazállapotban van. Ez így optimális, mivel folyadék kevesebb helyet foglal el. Amikor fűtünk, akkor a klímában tulajdonképpen a folyamatot megfordítjuk. A beltéri egység fog fűteni, a kültéri egység pedig hűteni. Ebből adódóan a nem megfelelő átmérőjű csőben, nem megfelelő halmazállapotú hűtőközeg lesz. Tehát egy normál klíma, fűtési üzemmódban nem optimálisan működik. A fűtésre optimalizált klímáknál az alap a fűtés és tulajdonképpen hűtéskor kerül a számára nem optimális működési módba.  Ettől még más fűtési módokhoz képest egy normál, „hűtésre optimalizált” klímával is kedvező áron lehet fűteni, De a fűtésre optimalizált klímák ezt is felülmúlják.

Jelenleg nálunk a PACO HAUS-nál a téliesített klímából vásárolnak a legtöbbet azon belül is a Gree Comfort X-ből. Ennek az lehet az oka, hogy a normál klímákhoz képest minimális, 15.000Ft körüli felára van csupán és annyit megér az, hogy ha mégsem csak nyáron szeretnénk a lakásunkat hűteni, hanem télen fűtésre is használnánk, akkor azt bátran, a készülék veszélyeztetése nélkül megtehessük.

Ha szeretnéd ezeket a klíma típusokat kipróbálni, megnézni, meghallgatni, akkor látogass el a Sopron Győri út 42. alatt található:
     MODERN és ENERGIATAKARÉKOS
FŰTÉSRENDSZEREK BEMUTATÓTERMÉBE

Ülj le a kényelmes kanapénkra és győződj meg róla, hogy melyik mennyire halk, vagy épp melyiknek szimpatikusabb  az okos telefonról való kezelhetősége.

 

Köszönöm a figyelmet:
Kiss Gábor
www.pacohaus.hu