Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Szavazás
Házhozszállítás

Cikkek, írások, energiatakarékos fűtésrendszerekről
2020.03.07 18:31

Lakások 10.000-nek veszélyben a lakhatási engedélye 2021-ben

Lakások tömegének lehet veszélyben
a használatbavételi engedélye!

Rengeteg építkező bukja a használatbavételi engedélyt, január 1-től.

 

Lakások tömegének lehet veszélyben a használatbavételi engedélye!

Rengeteg építkező bukja a használatbavételi engedélyt, január 1-től.


lakások tömegének lehet veszélyben a használatbavételi engedélye



A cikk címét, talán túlzónak érezhetted, de biztosítalak róla, egy cseppet sem az. Sok ezer, de inkább több 10.000 építkező fog bajba kerülni jövőre, mert nem kap használatba vételi engedélyt, arra a házra, amit tökéletesen a tervek szerint épített és fejezett be.  

Ez egy olyan probléma, ami nem csak anyagilag, de kapcsolatilag is tönkre tehet családokat.
Ha egy ház időbe nem szerzi meg a használatbavételi engedélyt akkor elsőként a bank fog reklamálni, náluk az alap 3 év, kérésre + 2 évvel meghosszabítható, de az illeték kedvezmény, amit a NAV adott, az nem halasztható. Ha nincs használatbavételi engedély 4 éven belül, akkor az elengedett illetéket ki kell fizetni. Amit ha nem teszünk meg, akkor adók módjára behajtanak.   

NE OLVASD TOVÁBB, ha nem építkezel, vagy ha téged nem érint, De légy szíves oszd meg a Facebookon, mert az építkezés kellős közepén tartó ismerőseidnek ez az információ ami most következik létfontosságú.  

A sorsfordító pillanat tavaly (2019) novemberében történt, mikor is hoztak egy olyan módosítást, miszerint a benapozásból adódó + energiát, nem lehet beleszámítani a kötelező 25% megújuló energiába. 

„2019. november 28-ig egyes épületeknél a kedvező tájolás, benapozás, megfelelő üvegezett felület részarány esetén teljesíthető volt a követelmény a bevilágító felületeken és más passzív hőnyerő felületeken át. Az uniós elvárásokhoz igazodó módosításban azonban ez a hőnyereség kikerült a számításba figyelembe vehető tényezőkből, így 2019. november 29. után már nem tartozik hozzá a passzív szoláris nyereség a 25 százalékos megújuló energia-részarány számításához.” (irja a Világ Gazdaság)

január elseje után átadott épületeknek meg kell felelni, az úgynevezett közel nulla energiaigényű épületnek, aminek a 6 feltétel közül az egyik a 25%-os megújuló energia, amibe mostantól a benapozottság nem számítható bele.

A legdúrvább az egészben, hogy nem a tervek feltöltésének a dátuma számít, hanem a használati engedély megszerzésének a dátuma. Ha a tervező megtervezte a házat 2019. November 29.-e előtt, akkor Ő mindent az elvárások és jogszabályok szerint csinált. Nem hibázott a tervező, Te sem hibáztál, használatbavételit meg még sem kapsz.
 

2021 megújuló 25% használatbavételi


De nincs mindenki veszélyben.

1, Ha neked amúgy is rengeteg napelem kerül a házadra, akkor nagy eséllyel meg van oldva a 25%-megújuló energia kérdése, de fontos, hogy a használati engedély kérvényezésekor már meg legyen a napelem rendszer.  Illetve, alapból a gázkazán fűt és a melegvizet is elkészíti, amit nem lehet kiváltani napelemmel. Fura, de bármennyi napelemet rakunk egy gázfűtéses házra, akkor sem lesz meg a 25%, mivel csak a normál áramot tudjuk kiváltani.  
Ha csak nem veszünk villanybojlert és azzal melegítjük a vizet. 
Na de gázkazán mellé villanybojlert? 

2, Ha hőszivattyús fűtésed lesz, akkor nyugodtan dőlj hátra. 

A problémás esetek:

1, Ha a fűtésedről gázkazán gondoskodik, akkor teljesen mindegy mekkora hőszigetelés van a házon, vagy milyen szuper 3 rétegű ablakjaid vannak, nincs megújuló energia a házban, nem lesz 2021. január egytől, használatbavételi engedély a házra. 

2, Ha a fűtést és a melegvíz készítést tisztán elektromosan oldod meg, fűtőpanelek, mint a NOBO, vagy a Noirot, infrapanelek, vagy elektromos padlófűtés, akkor is ugyan az a helyzet, mint a gázkazán esetében. Nincs 25% megújuló energia, tehát nem lesz használatba vételi engedély jövő év január 1 től.

NINCS MINDEN VESZVE!

Kidolgoztunk többféle megoldást is. Arra az esetre, ha még az elején jársz az építkezésnek, meg arra is, ha már be van kötve a gáz és nem akarsz lemondani róla.

Megtaláljuk számodra a legrövidebb utat a használatbavételi engedélyhez. 

Tehát: 2019. november előtt készültek a tervek, nem lesz kész a ház 2020-ban és nem hőszivattyús fűtésed lesz. Akkor gyere be hozzánk és javasolunk neked egy szuper megoldást, vagy akár kettőt is, hogy tudjál választani. 

Ha veszélyben van a használatbavételid, gyere be hozzánk, segítünk, megoldjuk. Ha nálad minden oké, akkor érdemes megosztanod ezt a cikket, mert az építkező ismerőseidnek nagyon sokat segíthetsz vele.

 

Sopron, győri út 42.

MODERN ÉS ENERGIATAKARÉKOS
FŰTÉSRENDSZEREK BEMUTATÓTERME